Scrum

Scrum és un marc de treball basat en un cicle de vida iteratiu i incremental per gestionar desenvolupament de productes i projectes, típicament de software i d'Internet. Avui en dia és la metodologia àgil més extensa al món, amb millons de seguidors i milers de professionals certificats.

 

L'escenari natural de Scrum són projectes i empreses on és difícil planificar amb una mínima consistència, però on hi ha confiança i transparència entre les parts per aconseguir un esforç col·laboratiu sincer. Alguns exemples típics són:

  • Desenvolupament de software
  • Desenvolupament de serveis cloud
  • Projectes interns

 

A diferència de la gestió de projectes tradicionals, el model de gestió de Scrum no es basa en una planificació detallada i un control posterior sobre el cumpliment de la planificació. La gestió es basa en una planificació poc detallada, bàsicament els objectius del projecte i el volum de recursos dedicat, però per contra estableix un calendari de lliuraments periòdic i transparent que facilita la comunicació i la compartició de l'estat del projecte entre totes les parts.

 

Scrum es basa en la teoria empírica de control de processos. L'empiricisme afirma que el coneixement ve de l'experiència i de fer decissions basades en fets coneguts.

 

Scrum fa servir un enfocament iteratiu i incremental per optimitzar la predictibilitat i el control del risc. Els tres pilars en els quals es basa una implementació del procés de control empíric són transparència, inspecció i adaptació.

 

Els elements bàsics que defineixen Scrum són els 

  • Rols
  • Events
  • Artefactes